Yeni doğan bebeklerin sindirim sistemi doğumdan sonra da gelişmeye devam eder. İlk 15 gün çok fazla gaz sancısı hissetmezler. Mideleri hala çok küçüktür ve emdikten sonra geğirme veya gazla rahatlarlar. İki hafta sonra ilk bir ayda gaz sancıları azalır. Ancak giderek artar ve bebek dışkılama yapmazsa bebek için sorun yaratmaya başlar. 6-9 Bebeklerde 1 aylık olana kadar süren gaz sancısı azaldıkça geçer.
Ancak unutulmamalıdır ki her bebek aynı değildir. Bazı bebekler gaz sancılarını daha kısa süre ve şiddette yaşarken, bazı bebekler süreci çok daha zor yaşayabilir. Özellikle emdikten sonra gazları çıkmayan bebek bir süre sonra huzursuz olur ve ağlar. Ayrıca bebek anne göğsünde uyur ve gaz çıkarmadan yatırılırsa bir süre sonra gaz ihtiyacından uyanır ve ağlamaya başlardı.
Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Anlaşılır?
- Bebekler dizlerini karınlarının üzerine çekerler ve bu şekilde durmak isterler.
- Huzursuz, ağlama nöbetleri
- Kızarmış bir yüz ve acılı bir ifade
- Şişmiş ve sert bir mide
- Ellerini yumruk yapar
Bebeklerde Şişkinliği Geçiren Yöntemler
- Bebeklerin gazını çıkarmanın en bilinen yöntemi, bebeği omuz hizasında tutup, eli kubbe şeklinde olacak şekilde bebeğin sırtına aşağıdan yukarıya doğru hafifçe vurmaktır. Bebekler bu yöntemle sıklıkla gaz ve şişkinlik yaşarlar. Bebekler bazen yetişkinler kadar yüksek ve şiddetli bir şekilde nefes alabilirler.
- Bebeklerde yaygın olarak kullanılan bir diğer gaz çıkarma yöntemi ise, bebeğin kucağına yan yatırılıp tekrar sırtına vurulmasıdır.
- Bazen bebekler yüz üstü kucağınıza yatırılıp sırtlarına vurularak gaz verilir. Bebeklerde şişkinlik için bu yöntemlerin hepsi denenebilir . Hangi pozisyonda gaz çıkışı daha kolay olursa olsun, sonraki dönemde bu pozisyon sıklıkla denenebilir.
Aynı zamanda gaz masajı, gaz çıkarma yöntemleri ve bebek bakımı konusunda profesyonel bebek hemşireleri tarafından verilen yenidoğan evde eğitim hizmetinden faydalanırsanız süreciniz daha kolay olacaktır.
Bebeklerde Gaz Sancısını Artıran Nedenler
- Anne sütü bebekler için hazmı daha kolay olan bir besindir. Anne sütü yetersiz olduğu için bebeğe bebek maması verildiğinde, bebek maması içeriği bebeklerde şişkinliğe neden olabilir.
- Biberonla beslenen bebeklerde hava yutmaya bağlı gaz oluşumu görülebilir.
- Anne beslenmesi de bebeklerde gaz oluşumunu artırabilir. Annenin beslenmesine bağlı olarak anne sütünden bebeğe gazlar geçebilir. Bu süre zarfında annede şişkinliğe neden olan besinlerden uzak durmak, bebeğin yaşayabileceği şişkinlik artışını önlemeye yardımcı olabilir.
- Bebek mevsiminde uygun şekilde giydirilmezse bebeğin üşümesine bağlı olarak gaz ve şişkinlik olabilir, bu da bebeklerde şişkinliğe neden olabilir.
Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Azaltılır?
Bebekler ilk aylarda hareketsiz oldukları için kendilerini nasıl hızlandıracaklarını bilemezler. Aylar ilerledikçe ve bebek hareket etmeye başladıkça gazını çıkarması daha kolay olabilir.
- Vişne çekirdeği torbası: Vişne çekirdeği, hızlı ısınması ve sabit ısısı sayesinde doğal bir ısıtma yöntemidir. Bir torba (ısıtıcı, mikrodalga vb.) içinde ısıtıldıktan sonra bebeğin karnına konulan vişne çekirdeği torbası gazının atılmasına yardımcı olacaktır.
- Bebeğinize sizin giydiğinizden daha sık ince bir üst ve çorap giymesini sağlamak, bebeğinizin üşümesini önleyecek ve midesinde gaz birikmesini azaltacaktır.
- Masaj, şişkinliği olan bebeklere yardımcı olur . Bebeğin karnına saat yönünde nazik hareketlerle masaj yapmak gazı giderir ve gazın çıkmasına yardımcı olur.
- Gaz sancısını gidermek için degas damlaları kullanılabilir. Ancak çocuk doktoru damla kullanıp kullanmaması veya bebeğe günde kaç damla vermesi gerektiği kadar vermelidir. Bebeklerde şişkinlik için damlalar doktor onayı alındıktan sonra denenebilir .
- Rezene çayının gaz azaltıcı özelliği de vardır. 0-1 yaş arası bebeklere ihtiyaç halinde ve doktor gözetiminde çok küçük miktarlarda verilebilir.
- Yatmadan önce ılık bir banyo da bebeklerde gazın giderilmesine yardımcı olabilir.
- Bebeklerin gazı olduğunda ebeveynler bebeği sakinleştirmeye çalışmalı, kucağında taşımalı, yumuşak bir sesle olumlu sözler veya ninniler söylemeli ve son çare olarak bebek emzikle sakinleşirse emzik vermelidir.
Bebek Gazı Yapan Yiyecekler
İlk 6 ayda sadece anne sütü onların gelişimi için önemlidir. Ancak sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde bile gaz sancısına neden olan şeyler olabilir. Özellikle annenin beslenme modeline bağlı olarak anne sütü ile bebeğe ulaşan besinler sorun yaratabilmektedir. Artan gaz ve şişkinlik, bebeklerin gaz çıkarmasını zorlaştırır ve bebeği huzursuz eder.
Anne bebekte şişkinliğe neden olan besinlerden uzak durmalı: baklagiller özellikle fasulye, mercimek, nohut, brokoli, lahana, karnabahar, soğan, sarımsak gibi besinler ilk bir iki ay tüketilmemeli ve sonrasında diyete takviye edilmelidir. ve bir süre sonra. Süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz bebeklerde gaz artışına ve şişkinliğe neden olabilir.
Emziren anneler de portakal, limon, mandalina gibi asitli meyvelerden, aşırı miktarda çay, kahve, çikolata ve kızartmalardan bir süre uzak durmalıdır. Bu süreçte anne sütünü artırmak için annenin bol su tüketmesi, yeşil yapraklı sebzeler, protein grupları, sağlıklı yağlar ve kuruyemişler gazı azaltacak ve bebeğe gaz geçişini azaltacaktır. Bebeğin 6. aydan sonra katı gıdalara geçişinden sonra doktorun önerdiği besinler kademeli olarak denenmeli, brokoli, lahana gibi karbonhidratlar ise kademeli olarak denenmeli ve şişkinliğe neden olup olmadığı bir süre gözlemlenmelidir.
Bebeklerde gaz hakkında daha fazla bilgi için Bebeklerde Gaz sayfamızı ziyaret edin.
Keşfetmeye Devam Edin