Vücudumuzda birçok önemli işleve sahip hayati döngülere sağladığı katkılar ile B12 vitamini hücresel fonksiyonlar ve beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Tüm yaş grubu insanlar için önemli ve faydalı olan b grubu vitaminlerinden biridir. Kobalamin’ in genellikle hayvansal gıdalardan doğal olarak karşılanması mümkündür.
Eksikliğinde nörolojik sorunlara da yol açabilen sinir sistemi ve enerji üretiminin düşüklüğünde görülebilir. Vücudun kendisinin üretemediği durumlarda ya da sağlık sıkıntılarından kaynaklı yeteri kadar bulunamayabilir. Bunun için gerekli testler yapılarak çözüm sağlanabilir. Doktor kontrolünde düzenli beslenme ve ek takviyelerle kandaki değerlerin olabildiğince yükselmesine yardımcı olunur.
B12 Ne İşe Yarar?
Sağlıklı ve kaliteli yaşam sürmek için çeşitli vitaminlere ihtiyaç duyulur. Vücudun hücrelerini yenileyebilmesi için bu vitaminlerin olması son derece önemlidir. arasında alyuvar üretimine etkisi oldukça fazladır. Kandaki alyuvar seviyesi düşük olduğu takdirde anemi başta olmak üzere birçok sağlık sıkıntılarına sebep olabilir. Kalp, beyin sağlığı, doğurganlık ve enerji üretimi gibi birçok sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için ihtiyaç duyulur.
B12 Eksikliğinde Görülen Senktomlar
Vücudun kendini sürekli olarak yenileyebilmesi için ihtiyacı olan kobalt mineralinin azalması ile ortaya çıkan bir takım sağlık problemleri kişinin günlük hayatını olumsuz şekilde etkileyebilir. B12 vitamini eksikliği ile anemi, unutkanlık, çarpıntı, halsizlik iştahsızlık, kilo kaybı, ellerde ve ayaklarda uyuşma, enfeksiyon ve metabolizmanın yavaş çalışmasına da yol açabilir.
Karaciğer ve böbrekte diğer vitaminler gibi vücut tarafından sentezlenemediği için eksikliğinde ciddi sorunlara sebebiyet verebiliyor. Sinir hücrelerine zararlar vermesinden dolayı ağrı, his kaybı ve yanma hissi gibi bazı semptomlar ortaya çıkabilir. Depresyon, yorgunluk, hafıza kaybı ve bir takım kafa karışıklıklarına neden olabilmekte.
B12 Vitamini Hangi Besinlerde bulunur?
Özellikle tüm b grubu vitaminleri açısından zengin olan kırmızı et tüketimi en çok tavsiye edilen besindir. Deniz ürünleri tercih edenler içinde balık, midye ve istiridye bol miktarda bulunduğundan bu vitamin eksikliğini karşılayabilir. Kahvaltıların vazgeçilmezi yumurta, peynir ve süt de vücudun ihtiyacı olan kobalamini içerdiğinden B12 vitamini hangi besinlerde bulunur? Sorusuna yanıt olabiliyor.
Ayrıca vejeteryan beslenenlerin tercihi semizotu ve avokado salataları da b12 vitamin içeriğine sahip olan ceviz eklenerek hem daha lezzetli hem de daha zengin bir vitamin deposu olması sebebi ile tercih edilebilir.
B12 Vitamin Eksikliği Tedavisi
B12 vitamin eksikliği tedavisi için uygulanabilecek birçok yöntemi bulunabilir. Ama uygun tedavi yöntemini seçebilmek için öncelikle bunun altında yatan sebebin bulunması gerekir. Bunun için detaylı tetkikler yapıldıktan sonra bazı sağlık sebeplerinden dolayı b12 Emilimi sıkıntı yaşıyor ise kişiye enjeksiyon tedavisi uygulanabilmekte.
Genellikle küçük yaş gruplarında tedaviyi ağız yoluyla uygulamak kullanım rahatlığı dolayısıyla en yaygın yöntem olarak tercih edilebilmekte. Başlanılan tedavinin yanı sıra beslenme düzenimizi de değiştirerek b grubu vitaminleri bakımından zengin ve kobalt mineralleri, vitaminleri içeren besin grupları tüketimine özen gösterilir ise kandaki eksilen vitaminin düzenlenmesi ve yol açtığı diğer sağlık problemlerinin tedavisi daha hızlı ve kolay olabilir.
B12 Vitamini İçeren Kuruyemiş Çeşitleri
Sağlıklı bir yaşam için her bireyin günlük tüketmesi gereken B12 vitamini faydaları meyve ve sebze tüketimi yeterli olmadığı takdirde vücudun ihtiyacını karşılayabilecek olan kuruyemişlerde ara öğün olabilir. Kuruyemişler arasında en çok sevilen ve tercih edilen, bolca vitamini bir arada bulunduran ülkemizde yetiştiriciliği yaygın olan badem, ceviz, fındık ve antep fıstığı ilk olarak akla gelen kuruyemişlerdir.
Bu yazılara da bakın:
B12 Eksikliği Nasıl Giderilir? B12 Eksikliği Ne Yemeli?
Ocean B12 Sprey Nedir, Ne İşe Yarar, Fiyatı ve Kullananların Yorumları
Gizli Hazineleri Keşfedin