Çocuk sahibi olamayan her çiftin aklında oluşan soru işaretleri vardır. Kısırlık günümüzde çok yaygın görülen bir durum olsa da gelişen tıp sayesinde bu sorunu atlatmak artık imkansız değildir.
Kısırlıktan şüpheleniyorsam ne zaman doktora görünmeliyim?
En az bir yıldır düzenli olarak hamile kalmayı denemediğiniz sürece kısırlık konusunda muhtemelen bir doktora görünmenize gerek yoktur. Ancak 1 yılı aşkın süredir sonuçlarınız olumsuzsa görünmeniz gerekir.
Kısırlık sorunu için hangi departmana görünmem gerekiyor?
Erkekler, Endokrinoloji ve Üroloji bölümüne. Kadınlar, Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne randevu alabilirler.
Kısırlık için okunacak dualar nelerdir?
Şifayı önce tıpta sonra yaradan da aramanız gayet normal. Kısırlık durumundan muzdarip kişilerin okuması gereken dualar:
– Ali imran süresi 35, 38 ve 40. ayet
– Meryem suresi 9 ve 10. ayet
– Kasas suresi 12 ve 13. ayet
– Fatır suresi 11. ayet
– Saffat suresi 100. ayet
– Fussilet suresi 47. ayet
– Şura suresi 49 ve 50. ayet
– Zariat suresi 29 ve 30. ayet
Erkekler İçin Kısırlık Testi Nasıl Yapılır?
Erkek doğurganlığı, testislerin yeterince sağlıklı sperm üretmesini ve spermin etkili bir şekilde vajinaya boşalmasını aynı zaman yumurtaya iletmesini gerektirir. Erkek kısırlığı testleri ise bu süreçlerden herhangi bir tanesinin bozulup bozulmadığını tespit etmeye çalışır.
Cinsel orgazm başta olmak üzere genel fizik muayene gerekli olabilir. Spesifik doğurganlık testleri genel olarak aşağıdaki gibidir.
- Semen analizi: Doktorunuz sizden meni örneği isteyebilir. Semen genellikle mastürbasyon yaparak veya cinsel ilişkiyi keserek, meninizi temiz bir kaba boşaltarak elde edilir. Bu testte meni örneğinizi analiz edilir.
- Hormon testi: Testosteron ve diğer erkeklik hormonlarının seviyenizi belirlemek için kan testi istenebilir.
- Genetik test: Kısırlığa neden olan genetik bir kusur olup olmadığını belirlemek için genetik testler yapılabilir.
- Testis biyopsisi: Bazı durumlarda, kısırlığa neden olan anormallikleri belirlemek veya IVF gibi yardımcı üreme teknikleri için sperm almak adına testis biyopsisi yapılabilir.
- Radyasyon testi: Bazı durumlarda, beyin MRI, transrektal veya skrotal ultrason veya vas deferens testi (vazografi) gibi testlere ihtiyaç duyulabilir.
- Diğer özel testler: Nadiren olsa da, bir meni örneğini DNA, sperm ve genetik hormonların kalitesini tespit etmek için farklı testler uygulanabilir.
Kadınlar İçin Kısırlık Testi Nasıl Yapılır?
Kadınlar için doğurganlık, yumurtalıkların sağlıklı yumurta salmasına bağlıdır. Üreme sistemi, bir yumurtanın fallop tüplerine geçmesine ve döllenme için sperm ile birleşmesine olanak sağlamalıdır. Döllenmiş yumurta rahme gitmeli ve iç yüzeye yerleştirilmelidir. Kadınlarda kısırlık testi, bu süreçlerden herhangi birinin bozulup bozulmadığını bulmaya çalışır.
Bu Yazıya da Bakın: Kısırlık Nedir, Neden Olur, Kadınlarda Kısırlık Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
Düzenli jinekolojik muayene de dahil olmak üzere genel bir fizik muayene yapılabilir. Genel olarak kadınlarda ki test aşamaları aşağıdaki gibidir.
- Kan testi, yumurtlama yapıp yapmadığınızı belirlemek için hormon seviyelerini ölçer.
- Histerosalpingografi: Rahim ve fallop tüplerinizin durumunu değerlendirir ve tıkanıklıkları veya diğer sorunların tespit edilmesine yardımcı olur.
- Yumurtalık testi: Bu test, gebelik için mevcut yumurta miktarını belirlemeye yardımcı olur. Bu yaklaşım genellikle adet döngüsünün başlarında hormon testi ile başlar.
- Hormon testleri: Diğer hormon testleri, üreme süreçlerini kontrol eden hipofiz hormonlarının yanı sıra gebelik hormonlarının seviyelerini de kontrol eder.
- Radyasyon Testleri: Pelvik ultrason, rahim veya yumurtalık hastalığını arar. Bazen salin infüzyon sonogramı olarak da adlandırılan bir sonohisterogram, normal bir ultrasonda görülmeyen rahim içindeki ayrıntıları görmek için kullanılır.
Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar